Dračí anatomie a fyziologie
Správce: Arrow
Zde můžete diskutovat o fyzické stránce dračího těla. Je mnoho otázek na toto téma a jak už to bývá, každý pokus vyřešit uspokojivě některou z otázek vyvolá jen vlnu dalších otázek.
Zde je stručné shrnutí toho, o čem se tu již diskutovalo:

Velikost a hmotnost dračího těla, rozpětí a síla křídel vzhledem k reálné možnosti létat.
Počet končetin. Dvě přední, dvě zadní a dvě křídla a nebo jen dvě zadní a dvě křídla? A nebo úplně jinak?
Počet hlav. Jedna hlava, nebo více? Jak by reálně mohl fungovat vícehlavý drak?
Povrch těla. Ostré šupiny, rohy a ostny a nebo hladká kůže? A nebo dokonce peří?
Trávící systém. Je drak rychlý lovec, pomalý mrchožrout, všestranný všežravec a nebo dokonce vegetarián?
Rozmnožování. Kladou draci vejce a nebo jsou živorodí?

Pokud myslíte, že máte k některému z témat co říci a nebo víte o dračí fyziologii něco, co se zde ještě vůbec neprobíralo, tak neváhejte a pište!
(Ale doporučuji přečíst si nejprve archivované příspěvky, ať se zbytečně neopakujete)

Anketa

Jaký je podle vás povrch dračího těla?
- 4.81% (5)
Je celý pokrytý silnou,tvrdou kůží (jako například nosorožec). - 1.92% (2)
Je celý pokrytý šupinami. - 25.96% (27)
Je pokrytý peřím. - 2.88% (3)
Je pokrytý pevnou kůží, na některých místech chráněnou šupinami. - 56.73% (59)
Je pokrytý srstí. - 7.69% (8)


Statistiky
Zprávy:
1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 - ...
> >>|
Paegaskiller, drak
Paegaskiller15.4.2018 (17:39)  č.1358
To mi připomíná Harga a jeho jarní hřívu :D
ArgusZmey, drak
ArgusZmey15.4.2018 (17:12)  č.1357
Grees odporučam si pozrieť jednu epizodu serialu Americky Drak :D tento problem tam bol riešeny
Grees, dračice
Grees15.4.2018 (14:22)  č.1356
Už několikrát mě napadlo, když se nám svlékají leguáni nebo agamák, jestli draci, jakožto šupinatí ještěři taky takhle nějak obměňují kůži, přecijenom jejich růst je teoreticky dost rychlý a nové šupiny jsou potřeba. A nebo to mají jako krokodýli, kterým kůže rohovatí a odpadávají spíš jednotlivé šupiny? Přijde mi docela vtipná představa ohromného draka, jak je jako "trhan" při svleku, ono i ti legoši nebo chamíci vypadají dost vtipně Co myslíte?

Azraelangelo, drak
Azraelangelo7.2.2018 (19:46)  č.1355
O tomto som nevedel a celkom ma to zaujalo. Možno by niečo také mohli mať aj draci https://www.youtube.com/watch?v=_JxI1XxHXrc
Elóren, dračice
Elóren24.7.2017 (13:45)  č.1354
Do filozofické diskuse na tohle téma se mi moc pouštět nechce, protože se bojím, že ani klasické rozdělení na východní a západní draky by moc nepomohlo. Ne každý drak v mytologii mohl chrlit oheň/ létat/ měl šupiny/ vysokou inteligenci/ nohy/ křídla/ určitý počet hlav a tak dále a tak dále. Jen v evropské mytologii najdeme X různých typů tvorů, kteří by se dali (nebo taky nedali, záleží na úhlu pohledu) považovat za draka - lindwurm, gargouille, hydra, wyvern, a tak dále a tak dále. I východních draků je spousta typů, včetně draků mnohohlavých, kteří se podobají víc západním než "klasickým" východním. Takže to, co lze nebo nelze ještě považovat za draka, podle mě závisí spíš na výkladu každého člověka a na konkrétní pověsti o tom či onom drakovi.

Proč ale hlavně píšu Dovoluji si ostře se ohradit proti tvrzení, že taxon Hexapoda není definovaný. Protože on teda sakra definovaný je, stačí mrknout na Google I když s draky to teda nemá nic společného, to uznávám.
Grees, dračice
Grees23.7.2017 (16:49)  č.1353
Podle dvou (ne teda nějak extra seriózních) knížek o dracích, co mám doma, se prý drak od obyčejného ještěra či hada liší tím, že má někde na těle hřebínek či vousy, přičemž nezáleží na počtu nohou nebo křídel. Je to teda ale opět jeden z pohledů na toto téma, ale přijde mi, že na všech historických vyobrazeních draků, co jsem zatím viděla, něco z toho vážně vždycky měli :D


Zpráva byla aktualizována 24.12.2017 (1:32)
Darhan, drak
Darhan22.7.2017 (21:41)  č.1352
Vzhledem k tomu, že draka nikdy nikdo oficiálně neviděl, tak si jej každej představuje trošinku jinak. Navíc je otázkou, jestli se na to "Co dělá draka drakem" ptáš ve smyslu vzhledu nebo povahy, přemýšlení. Když to shrnu, všechno, co bylo, je a bude řečeno je v podstatě pouze hypotéza, dohad, filosofie, apod.
Ale tak, můj názor: Typický, základní drak = velký ještěrovitý tvor s křídly (celkově 6 končetin) s inteligencí minimálně rovnocennou lidem, schopností chrlení ohně (případně ledu, jedu, aj.), předpoklady k magii. To je podle mě jasný základ.
Co se týče východních draků, tam je to až na ten vzhled v podstatě stejný.

Zpráva byla aktualizována 24.7.2017 (13:54)
Dreit, drak
Dreit22.7.2017 (17:10)  č.1351
Tyriandhas:
Krásně řečeno, přirovnal bych to trochu k otázce co bylo dřív - slepice nebo vejce?

FlameCZ:
Dovolil bych se chytit toho, co píše ke konci Tyriandhas. Když to vezmeme kolem a kolem, tak východní draci, západní draci a wyverny mezi sebou vlastně nemají žádnou spojitost. Někdo na východě v minulosti definoval co je východní drak, stejně tak na západě se definoval západní drak. Kultura v obou krajinách je odlišná a proto se druhy draků tak liší. Myslím tedy že opravdová otázka nezní "co charakterizuje draka" ale spíš "co charakterizuje východního/západního draka".
Osobně myslím, že k západním drakům tak nějak patří chrlení plamenů (těch se dvojnožci bojí, proto budou tak populární), ale určitě se najdou takoví, co dokáží chrlit i nějakou tekutinu (jako hadi). A samozřejmě schopnost zvednout se do vzduchu a odletět si kam se jim zachce.
Východní draci...ty myslím jasně charakterizuje schopnost pobývat ve vzduchu bez mohutných křídel a celkově jejich tvar a srst...a nadpřirozeno. Vlastně jsou to levitující srstnatí hadíci s nožičkama!
Tyrlandhas, drak
Tyrlandhas22.7.2017 (15:30)  č.1350
FlameCZ: To je problém vzniklý nepřesným vymezením pojmů.
Na otázku co je to člověk a lidství toho bylo napsáno strašně moc. Werich by nám asi třeba řekl něco o schopnosti se smát, ale pak, kdybychom jeho odpověď chtěli brát doslova, bychom museli řešit, jestli je tedy komatózní člověk ještě člověk. DNA nám samozřejmě tuhle otázku řeší...na první pohled. Na druhý je stejně vymezení biologických taxomů ne vždycky jasné, ostré a přesné, i když zrovna u lidí to tak vesměs je - ale i tak bychom se docela klidně mohli ptát, jestli už vlastně nejsme lidé "nového typu" a jestli gentické a fyziognomické znaky jsou jediným přijatelným kritériem pro udělení statutu druhu nebo i rodu; jestli i rozsáhlé etologické změny, ke kterým došlo v posledních relativně (z pohledu vývoje druhů) pár letech, nejsou dostatečným oprávněním pro novou cedulku na krk.
U draka máme situaci ještě o něco složitější. Taxom "Hexapoda" definovaný není, není popsaná ani dračí DNA ani nic jiného. Je to mytická bytost. Navíc je dlužno dodat, že tady jsme dost možná i oběti překladu; že totiž to, co nazýváme třeba východními draky (Čína, Korea, Japonsko) je vlastně přiřazeno k pojmu "drak" vlastně jen proto, že se to někomu zdálo podobné jako evrposké pojetí slova drak a rozhodl se tedy překládat to tak, že 竜 = drak.
V menší míře se totéž stalo samozřejmě mnohokrát - došlo ke střetu kultur s podobným pojmem a výsledkem po nějaké době se stal pojem trochu zevšeobecněný beroucí si z každého něco. Jinými slovy, jestliže v otázce po tom, co je to člověk, ještě máme něco mimo sémantiku, čím se můžeme zabývat, tady už je to opravdu hlavně slovíčkaření, i když samozřejmě může vést k zajímavým otázkám - jako třeba jak se vůbec můžeme ptát, co je něco, co není.
MrFlame, drak
MrFlame22.7.2017 (15:12)  č.1349
Dobře, tak zeptám se ještě trošku jinak. Když by jsme si vzali člověka, a odebrali ruce, nohy a schopnost mluvit, tak stále víme že je to člověk, co se druhu týče. To je něco nezaměnitelného.

Když by jsme drakovi odebrali jeho typické rysy jako křídla, chrlení ohně a i rohy byl by to stále drak ?
Jelikož nikdo nikdy žádného neobjevil, nikdo by to nemohl potvrdit či vyvrátit ani například podle orgánů. Přičemž existují zvířata od sebe natolik rozdílná svým vzhledem, vlastnostmi a způsobem života a přesto se řadí k jednomu a tomu samému druhu. Mne právě nejde o identifikaci podle klasické předlohy, ale do jaké míry by jsme tu klasickou předlohu mohli měnit a upravovat, aby byl výsledný tvor stále přiřazován k drakům :D

Zpráva byla aktualizována 22.7.2017 (15:13)
Tir, dračice
Tir22.7.2017 (14:25)  č.1348
Proto jsem psala, že je to PRVNÍ co jsem si představila :P
Oukej, tak jinak... drak = velký ještěr, s křídly (i bez v případě asijského typu), šupinatý, s hlavou zdobenou rohy, ovládající jakousi magii či chrlení ohně. To je prostě jasný drak, co víc potřebuješ pro identifikaci :D
MrFlame, drak
MrFlame22.7.2017 (13:55)  č.1347
Například v Čínské mytologii jsou také draci, ale křídla například postrádají a těm západním se často zdaleka ani nepodobají.
A přesto jsou to stále draci.
Tir, dračice
Tir22.7.2017 (9:53)  č.1346
Co dělá draka drakem? Já si pod tím jako první představím ještěra se čtyřma nohama a křídly, to už je dost nezvyklé, mít šest končetin... a proto drak. :D
Arrow, drak
Arrow22.7.2017 (8:11)  č.1345
a co dělá psa psem a kočku kočkou? Drak je prostě to, na co se podíváš a řekneš si: "tohle je drak".
MrFlame, drak
MrFlame22.7.2017 (2:03)  č.1344
Nevím zda se to tu již v minulosti probíralo, a snad je toto i vhodné místo pro tuto diskuzi. Má otázka zní, co vlastně dělá draka drakem ?
Jsou to šupiny, křídla, způsob přemýšlení nebo něco co není na první pohled tak očividné ?
Olafsonn, drak
Olafsonn16.2.2017 (5:04)  č.1343
Ano, On dragon nabízí velmi rozlehlé pole pro úvahy.
Razorback, drak
Razorback15.2.2017 (10:27)  č.1342
Olafson: Proč si myslíš že by se draci rozmnožovali geometrickou řadou? Pokud by jim lidé dali jednu pannu jednou za deset let, tak by přece přibyl jeden drak za desetiletí, Nehledě na to že by se jim mohlo podařit jednoho sem tam zabít, a někteří potomci by se draky vůbec nestali (Alespoň co jsem pochopil tak mají na výběr)

Jinak proč by dcera potřebovala někoho unášet, co když celý ten cyklus zabíjení panen pro rozmnožování byl jen důsledkem nějaké kletby a hlavním hrdinům se ji podařilo zlomit?
Olafsonn, drak
Olafsonn15.2.2017 (9:35)  č.1341
Opravdu nerad jsem vám některým zkazil dojem z tak dojemného příběhu
...
Zajímavé, cítím z toho ale jisté uspokojí

Zpráva byla aktualizována 15.2.2017 (9:36)
ArgusZmey, drak
ArgusZmey14.2.2017 (19:07)  č.1340
Tak takto nieje logicke prečo by unašal drak princezne a ešte k tomu panny, nič nevedia a su vychudnute takže kôli potrave alebo zručnostiam asi nie mňa to okamžite napadlo ako som videl tu scénu, proste nejak mi to tam pasovalo.

Tir : Neni zač budeme sa snažiť


Zpráva byla aktualizována 22.12.2017 (23:14)
Forestia, dračice
Forestia14.2.2017 (14:40)  č.1339
Podle mně prostě potřebovali nějak odůvodnit, proč draci unáší ty dívky, a na papu jim to asi přišlo moc nudný, nebo nevím..:D

každopádně je poznat, kdo z nás tu (ne)jsou ty čisté duše^^ :D

Eló: Can I jump on your cartwheel 8D
Darhan, drak
Darhan14.2.2017 (13:18)  č.1338
Tak chápu, že režiséři to museli nějak vymyslet, aby ten příběh proběhl, tak jak proběhl, ale ten koncept toho se mi prostě nelíbí. Snad bych nad tím ani nezačal tak uvažovat, nebýt vás
Napadlo mě pár věcí, díky kterým by to podle mě nešlo, ale nějak je tu nechci vypisovat.
Prostě má být drak + dračice > dráče. Jednoduchý.
Tir, dračice
Tir14.2.2017 (13:03)  č.1337
Fuj vy máte představy, nic takového by mě v tom filmu vůbec nenapalo a teď jste mi to úplně zkazili, dík. :D
Melgarh, drak
Melgarh14.2.2017 (11:15)  č.1336
AZ: v zajmu vedy jsem si pustil tu cast filmu a .. ta tvoje teorie zni docela pravdepodobne, zejmena dle toho, co rika
Olafsonn: Tak mozna pohlavi lidske verze draka je jen stav psychiky ale v realu jsou biologicky stejni? Jestli ne, tak to bude mit sakra komplikovane.
Elóren, dračice
Elóren14.2.2017 (10:34)  č.1335
Olafsonn: Pokud by byla aspoň trochu rozumná, tak by se na panice vykašlala a brala by někoho trochu zkušenějšího *cartwheels back to hell*


Zpráva byla aktualizována 24.12.2017 (1:33)
Olafsonn, drak
Olafsonn14.2.2017 (9:52)  č.1334
AZ: Vidíš, takhle jsem nad tím neuvažoval. Každopádně je otázka, koho by požadovala dcera hlavních hrdinů za oběť, kdyby se rozhodla jít ve stopách svého dědečka. Mladé panice?
Forestia, dračice
Forestia13.2.2017 (21:34)  č.1333
Uf, tohohle jsem si teda nevšimla, já myslela že jde o to ji dát na ten oltář, kde ji spálí normálně ohněm z tlamy a v popelu je mimino, což nedává smysl (magie no :D), ale tak teda budiž... :D a že bych tu scénu musela v tom filmu hledat, abych se znova podívala, to asi nemusím :D

Zpráva byla aktualizována 13.2.2017 (21:35)
ArgusZmey, drak
ArgusZmey13.2.2017 (20:14)  č.1332
Olafe zaujimave aj ked ja som si to predstavoval trochu inak a to že ta hrud bola len symbolicka, ja si myslim že ten falus tam bol vid. poloha ako ležala ta princezna a prave že bola zpálena vznútra a nie zvonku ! Myslím si preto že dračie ehm sperma v tom filme oplodnilo ženu a zaroveň bolo tak žerave až ju to zpálilo (teraz sa citim neuveritelne v rozpakoch ) preto nieje vo filme vidno spodna časť :D Každopadne je to založene všetko na magií.
Olafsonn, drak
Olafsonn13.2.2017 (18:06)  č.1331
Ve filmu Dračí princ (v originále On-drakon ) je drak s poněkud morbidním, leč pozoruhodným způsobem rozmnožování. Popíšu, pokud jsi neviděl:
Drak si k sobě přitiskne unesenou pannu a dokonale ji spálí svým tělesným žárem. Z hromádky popela, která po ní zbyde, pak vytáhne své mládě.
Z toho vyplývá několik zajímavých souvislostí. Například fakt, že takový drak by asi nepotřeboval žádné genitálie. Ale bez zajímavosti není ani to, že by vlastně neexistovaly žádné dračice a samci by si vystačili sami.
On je tam tedy znázorněn permanentně hodně nasraný, což je v takové situaci pochopitelný stav. Přímo ve filmu je pak jeden renonc, který s touto dračí vlastností přímo souvisí. Je přímo řečeno, že své oběti – panny a matky svých potomků, draci vyžadují „po staletí“. Není tam specifikována frekvence, ale kdyby si je brali řekněme jednou za deset let, poflakovali by se po ostrově, kde žijí, už tisíce draků. Množili by se totiž geometrickou řadou.


Zpráva byla aktualizována 14.2.2017 (4:51)
Tariades, drak
Tariades29.7.2016 (21:58)  č.1330
No, o tom jak draci můžou nebo nemůžou létat se toho napsalo už hodně.
Tady je prozměnu jak se dá s křídlama plavat.

https://www.facebook.com/damnyoubanana/videos/177032269...
Olafsonn, drak
Olafsonn30.6.2016 (15:52)  č.1329
Terihar: Brilantní
1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 - ...
> >>|

Souhlas s poskytnutím osobních údajů
design © Olven