Dračí pisálci
Správce: Dramida
Seznam literatury o tvůrčím psaní
1) Tvůrčí psaní , Markéta Dočekalová, příspěvek číslo 408
2) Tvůrčí psaní 2 , Markéta Dočekalová, příspěvek číslo 408
3) Jak napsat bestseler , Celia Brayfield, příspěvek číslo 410
4) Kurz tvůrčího psaní 1. díl , Eva Musilová, příspěvek číslo 411
Seznam autorů a jejich děl
Celena - Pohádky archivní příspěvek číslo 18
Elóren - Medailon - Prolog
Niki Závan volnosti
Thananiia Dračí krev
Yeyra Sahel

Naposledy aktualizováno: 4. března 2010
Statistiky
Zprávy:
1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 - ...
> >>|
Katanga, dračice
Katanga14.1.2019 (18:12)  č.1968
Milí milovníci knih,
chtěla bych vás požádat o pomoc. Začínám dávat dohromady svou diplomovou práci, která je zaměřená na naratologii (odvětví literární vědy, zabývající se vyprávěním a příběhy vůbec), konkrétně na literární postavy. Hledám konkrétní typ literárních postav, které se vyskytují v širokém záběru literárních žánrů, bez ohledu čas:
Zhmotnění lidské psychiky coby samostatná literární postava

Ráda bych nashromáždila takových postav co nejvíce, ale nemám (a ani v životě nebudu mít) tak načteno, abych z toho mohla udělat dobrý vzorek pro zkoumání. Proto se obracím do širší veřejnosti – znáte příběh, kde se vyskytuje zhmotněný strach, zhmotněné štěstí, zhmotněná naděje nebo jakýkoli jiný aspekt lidské psychiky? Napište mi ho, prosím!


Místo, kam můžete odkládat své tipy, jsou tyto webové stránky . Kromě kratičkého formuláře na nich najdete více informací o mé práci a dále podrobnější přiblížení toho, jaké literární postavy hledám, jaké jsem už našla a co s tím vším vlastně plánuji dělat. Budu ráda, když se zastavíte!
S díky Katanga

Edit: Samozřejmě použití formuláře na mých webovkách není povinností, klidně mi napište vzkaz, e-mail, popř. využijte jakéhokoli jiného kanálu, který na mě máte! :)

Zpráva byla aktualizována 14.1.2019 (18:13)
Olafsonn, drak
Olafsonn3.12.2018 (9:12)  č.1967
Já tam byl taky jen krátce v sobotu kolem osmé večer. Vzdycly se rad zajdu mrknout na toho magora, co přednáší o šermu . A pak pochopitelně rozdávání cen a křtění knižních novinek.
Dragita, dračice
Dragita2.12.2018 (21:49)  č.1966
Gratuluji! :)
Na Fénixu jsme byli s Bourim jen na skok, škoda, že jsme se nepotkali.

Setkali jsme se tam ale s Americkým spisovatelem scifi Kevinem J. Andersonem (Star Wars, Duna, Akta X). Sympatický autor, co má na kontě 150 knih. Vyprávěl, jak to měl s psaním a jak dlouho mu trvalo, než ho otiskli, a jak miluje psaní a učil se nevnímat hatery. ;)

Zpráva byla aktualizována 2.12.2018 (22:09)
ArgusZmey, drak
ArgusZmey2.12.2018 (20:55)  č.1965
Olafe tvl dobre :D
Hírador, drak
Hírador2.12.2018 (14:11)  č.1964
Olafsonn: Gratulujem.
Olafsonn, drak
Olafsonn1.12.2018 (22:39)  č.1963
Musím se trochu pochlubit. Dnes na FenixConu byly oznámeny výsledky soutěže Daidalos. Dvě mé povídky se dostaly do finále.
Hírador, drak
Hírador20.8.2018 (21:58)  č.1962
Záverečná poviedka na predmet Autorské literárne praktikum. Síce sú tam nejaké tie chyby, no snažil som sa. Poviedka mala počas písania aj nejakú tú kontrolu od jedného z profesorov.

Roman vošiel do vedľajšej časti budovy. Po chvíli si všimol zásadný rozdiel - chodby
aj učebne boli plne vybavené najnovšími technológiami a kvalitne zrekonštruované.
Nerozumel tomu. Podvedome si prešiel rukou po hlave. Bol ostrihaný dohola a mal o dvadsať rokov viac. Nechápal, čo sa deje. Síce vedel, kde je, no nie, v akej dobe. Pri pohľade za seba videl úplne nové bezdotykové dvere. Z obrazovky z druhej strany bolo počuť hlásenie elektronickým ženským hlasom: „Vitajte V JAME. Vonku je nádherné počasie a päť stupňov.
Dnešný dátum je desiateho februára 2038. Je pol deviatej ráno.“ Poslednou kvapkou bol pozdrav jedného zo študentov: „Dobré ráno, pán profesor.“ To už nemohol zniesť - všade okolo biele steny s počítačmi ovládanými hlasom, umelá inteligencia, dvere s automatickým otváraním a momentálne vypnuté biele svetlá.
Mierne nervózne začal zisťovať, čo sa deje. Celý bledý vošiel do kabinetu na konci
chodby. Pri pohľade na kolegyňu, profesorku Koltaiovú takmer odpadol. Nevedel, čo si má myslieť. Tá ho ešte prednedávnom učila Jazykovú kultúru a teraz? Kolegovia v škole, obaja s dvoma doktorátmi. Profesorka si Romana vôbec nevšimla. Opravovala niekoľko testov študentov opakujúcich zimný semester. Stôl so zabudovanou obrazovkou ukazoval hodnotenia od A po Fx. Chvíľu mlčal, než s miernou nervozitou v hlase poznamenal: „Pani kolegyňa, asi je to zvláštne, no... Akosi netuším, čo sa okolo mňa deje.“ Profesorka si ho vôbec nevšímala, ako keby fyzicky ani psychicky neboli prítomní.
Opatrne sa k nej začal približovať. Až keď stál tesne pri nej a chcel sa jej dotknúť
ľavého ramena, ruka mu cezeň prešla. „Sakra!“ poskočil na mieste. To už úplne zbledol.
Akurát v tej chvíli vošla skutočná profesorka Koltaiová s poznámkou: „Nemusíte tu nadávať, pán kolega.“ Roman sa len potichu ospravedlnil: „Prepáčte. Asi nemám svoj deň.“ A odišiel z kabinetu.
Súčasnosť. Krásne slnečné ráno znepríjemňujúce trnafský veter. Sotva osemnásťročný mladík Roman vchádza do dvora budovy V JAME Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Veľmi pekný vzhľad dopĺňajú súmerná tvár, milý úsmev a dlhšie čierne vlnité vlasy. Ako vošiel do budovy, na pár sekúnd sa pozrel na vrátnicu, zložil batoh a vyzliekol si bundu. Mierne zhrbený chrbát ho začal svrbieť. Poškrabal sa a pokračoval ďalej. To ešte netušil, aké prekvapenie ho v ten deň čaká.
V bufete si kúpil kofolu. V ten deň mal tri prednášky a zabudol si zobrať fľašu s
vodou. Ako vyšiel z bufetu, všimol si jedného zo spolužiakov, s ktorým sa veľmi rád
rozpráva. „Ahoj, Roman,“ pozdravil Pavol a naznačil, aby si sadli. „Zdravím, Paľo,“ odvetil nadšene nižší mladík. Keď už sedeli na stoličkách v malom priestore oproti dverám ku schodom, blondiak poznamenal: „Čo máš dnes za predmety?“ „Nič zaujímavé. Psychológia a sociológia komunikácie, Dejiny žurnalistiky a Dejiny filmu,“ zasmial sa Roman. Pavol kývol hlavou: „Aha. Tiež úžasné predmety ako Teória práva a ústavné právo.“ Čiernovlasý mladík naznačil ľútosť a po pozdrave odišli.
Cestou si Roman uvedomil jednu vec. Pavol vždy miloval právo a právnické záležitosti, ako aj to, že pokojne sedel. Vždy bol hyperaktívny a mal problém sedieť na prednáškach a seminároch. Batoh si nasadil na chrbát, pozrel sa cez okno na vnútorný dvor a pokračoval ďalej. Náhoda, pomyslel si a narovnal chrbát.
Návrat z budúcnosti. Ako sa Roman vrátil späť k bufetu, vydýchol si úľavou. Bol na mieste, odkiaľ išiel a v správnej dobe. Znova začal hľadať učebňu JA23. Pri štvrtom pokuse si všimol profesora Zábojníka. Opatrne k nemu prišiel a opýtal sa: „Pán profesor? Neviete, čo sa deje na chodbe, kde sú učebne JA 21, 22 a 23? Keď som tam išiel štyrikrát, vždy som skončil v inej dobe, no stále som bol v tejto budove.“ „Prebieha tam výskum, pán kolega. Je o tom oznam na školskej stránke,“ pousmial sa profesor. „Ďakujem. Práve ste ma zachránil. Ďakujem. Dovidenia,“ upokojil sa mladík, cez telefón skontroloval web a zasmial sa. V ten deň bola na danej chodbe kompletne zrušená výučba kvôli testovaniu nových zariadení na cestovanie medzi realitami.
Ako však vyšiel pred budovu a poriadne si vypukal krk a prsty na rukách, svet sa zvláštne rozvlnil, zmenil farby a prestal fúkať vietor. Nikto netušil, čo sa stalo, kde presne a prečo. Roman sa pridal k spolužiakom zo štvrtého ročníku. Síce všetci mlčali, no držali sa v menších skupinách. Asi po minúte sa všetko vrátilo do normálu. Alebo nie?
Hírador, drak
Hírador19.11.2017 (12:35)  č.1961
Tak trochu staršia úprava rozprávky Tri malé prasiatka. Túto úpravu som niekam čisto kvôli jednej z mojich postáv robil. Snáď to nie je nejaká pohroma.

V jednej krajine, ktorej názov nikto nepoznal, sa nejakú dobu po vyliahnutí osamos-tatnili 3 dráčatá. Prvé si našlo menšiu mýtinu v malom lese neďaleko rodného hniezda, druhé si našlo podobné miesto, avšak v lese na kopci a tretie si našlo krásnu jaskyňu. O nejakú dobu išiel okolo prvého dráčaťa drakobijec Venax. Hneď, ako zbadal prvé dráča, pokúsil sa mu zničiť hniezdo, aby ho chytil. Dráča však našťastie utieklo k prvému súrodencovi, ktorý žil na lepšie položenom mieste. Aj tam ich našiel Venax a pokúsil sa ich rovnakým spôsobom chytiť.
Napriek tomu však obaja dračí súrodenci utiekli a skryli sa u ich posledného súrodenca. Hoci ich tam Venax našiel, jaskyňa ich zachránila. Hneď za vchodom bolo totiž horúce jazierko, do ktorého Venax nešťastne skĺzol. Keď však vyliezol z jazierka, radšej odišiel do-mov a dal im navždy pokoj.
Olafsonn, drak
Olafsonn3.7.2017 (11:17)  č.1960
Prosímo o radu. Jak nastavit v OpenOffice Writer opravy textu? Nechci, ab mi to slova nahrazovalo, ale jen podtrhavalo chybné výrazy.
Ludamira, dračice
Ludamira29.4.2017 (7:55)  č.1959
Jejda, škoda, žes nedala odkaz dříve, zrovna mám tak málo času! Ale určitě si to přečtu, vypadá to zajímavě.
Elóren, dračice
Elóren28.4.2017 (21:52)  č.1958
Přiznejte se, dračí psavci - najde se tu někdo další, kdo strávil duben psaním stoslovných jednohubek? Jakkoli mě mrzí, že jakékoli serióznější psaní z mé strany už nějaký ten pátek vázne, na drabblování jsem si letos čas našla. Jen mě štve, že mě nenapadlo hodit sem odkaz dřív, než dva dny před koncem akce - ale třeba to někoho naladí na příští duben

A pokud by měl třeba někdo zájem si přečíst něco málo temerairovských (a ještě míň jiných) fanfikcí, nabízím k nahlédnutí zde: http://www.sosaci.net/user/116/moje-clanky

Zpráva byla aktualizována 28.4.2017 (21:53)
Olafsonn, drak
Olafsonn6.1.2017 (9:19)  č.1957
Slaya: Záznam je dost dlouhý a ne moc dobře slyšitelný, takže jsem ho jen proklikal. Proti tomu člověku osobně nic nemám.
Shrnul bych to asi tak, že pohádky jsou poměrně dost složité útvary, které se dají rozdělit do mnoha rovin a lze v nich najít obrovské množství výkladů. Kdy někdy navštívil Kunětickou horu Muzeum perníkářství, tak se mohl setkat s velmi svérázným výkladem pohádky O perníkové chaloupce, kdy ježibaba je vlastně živnostnice a Jeník s Mařenou jí vandalsky zdemolují reklamu a pak ji úkladně zavraždí.
Ten příběh lze však chápat i tak, že les je společenská džungle a lákadlo perníku je například příslib půjčky bez ručitele. Pohádka je v tom, že dlužníci nakonec uniknou likvidační exekuci představované rozpálenou pecí.
Slaya, dračice
Slaya5.1.2017 (11:48)  č.1956
Zajímavé video o symbolice, archetypech a psychologických významech pohádek. Autorem přednášky je sice Jeroným Klimeš, což kdekomu může připadat jako postava dosti pochybná a nedůvěryhodná, nicméně video mi přišlo hodně zajímavé.
https://www.youtube.com/watch?v=YlX0mfldcuE
Olafsonn, drak
Olafsonn4.12.2016 (17:17)  č.1955
Milí dračí přátelé, včera jsem si byl v Brně na fenixconu pro takovou maličkost



Přihlášeno bylo kolem dvou set autorů a zaslaných prací skoro 300. Radost z ceny mi kalí jen fakt, že povídka nebyla dračí ani teoreticky

Zpráva byla aktualizována 4.12.2016 (17:19)
Katanga, dračice
Katanga22.9.2016 (9:42)  č.1954
Zdravím vás, pisálci. Nalaďte prosím svou tvůrčí stránku a podívejte se do fóra Kalendář Draci.info, kde hledáme trojverší pro jednotlivé kalendářové obrázky (odkazy na ně v topicu fóra) Věřím, že najdete obrázky, které inspirují vašeho vnitřního básníka! :)
Uzávěrka veršů je 24. září, tak doufám, že během těch dvou dnů si najdete chvilku.
Děkuji!
ArgusZmey, drak
ArgusZmey30.6.2016 (20:21)  č.1953
Hele čítava niekto aj amaterske dračie povedky zo zahraničia naprk. na Deviantarte ? Ak ano ake su vaše oblúbené ? U mňa vedie Skyder117 a jeho Dracozine

http://skyder117.deviantart.com/gallery/29955082/Dracozine
ArgusZmey, drak
ArgusZmey21.6.2016 (21:09)  č.1952
Potrebujem pravnicku radu k jednej mojej poviedke, ak ma niekto znalosti v sudnictve napište mi do vzkazu. Dakujem
ArgusZmey, drak
ArgusZmey14.6.2016 (21:50)  č.1951
Hír v tvojom prípade to nieje prekvapujúce
Hírador, drak
Hírador14.6.2016 (21:05)  č.1950
Olaf: veľmi zaujímavé. Tá technológia by ešte potrebovala doladiť nejaké tie detaily.

Je možné, aby som mal z maturitného slohu zo slovenčiny a literatúry 96,4%? Písal som na tému Čo keby sme ušli? a žáner bolo Rozprávanie.
Olafsonn, drak
Olafsonn31.5.2016 (16:04)  č.1949
Zdravím tě,
rád bych se s tebou podělil o zkušenosti s takzvaným digitálním perem. Jak možná víš, preferuji psaní na papír, takže jsem dlouho slintal nad zařízením, které by bylo schopno mé škrábance přímo převádět do elektronické podoby. Shodou okolností jsem měl možnost vyzkoušet hned dva typy per od firmy IRIS a to IRSNotes Express 2 a IRISNotes Executive 2.
Funguje to následovně, na běžný blok formátu A4, nebo menší, se připne snímač. Jakmile se papíru dotkne hrot speciálního pera, jeho pohyb je naskenován a uložen do paměti. Po převedení do počítače se nasnímaná data pomocí dodaného software převedou do textové podoby, například ve formátu .docx.

IRISNotes Executive 2 v akci


Takže tolik k tvrzením výrobce. Dalo mi docela zabrat, než jsem se zorientoval v návodu, který byl dodán ve všech možných jazycích, mimo češtiny. Což by až tak nevadilo, neb angličtinu také nějak polámu. Horší bylo, že tam chyběly některé důležité informace, jako například, že model IRSONotes Express 2 nepodporuje češtinu. Takže následovala domluva s prodejcem, doplatek a pořízení IRISNotes Executive 2.
Náplní do pera je „standardní“ tuha M21. V uvozovkách proto, že se používá výhradně v luxusních propiskách, ergo v běžných papírnictvích neví ani co to je (tedy alespoň na Blanensku) a na internetu je jedna k mání za 40,-. Já jsem schopen něco takového bez větších problémů vypsat za 14 dní.
První pokusy s vlastním psaním mě docela zklamaly. Jednotlivá písmenka se převedla bez větších potíží, ale souvislý text se mi do texťáku nepodařilo dát ani z deseti procent! Součástí programu je i tzv. trainer, který má na základě připraveného referenčního textu rozlišit drobné odchylky v rukopise. Tento přibližně dvoustránkový text jsem opsal celkem čtyřikrát :/ Zkoušel jsem různé varianty, kterých jsem byl schopen, ale výsledek byl stále žalostný. Snímač reagoval velmi špatně též na nepatrné zvlnění papíru.

sken textu


výsledek konverze:

------------------------------------------------------------------------
⇐raúm vás,
Í '-e, e',.,, t.,,.,'t? huním i noc, je,'t na
-'"'ven,'c,'., no to sim S,'.,atv'íls,'g,'lc, Ini' ✓o 121 NOIÁ doufal, Ze '77,' ho Usne, dm,'
- rank,', ale asi to ieklaíb. Jak linutím) vidíte, inýj kilo,','s není tak nejhovs,',
'i'. zde,' se, Že Si Snímač nfn,', hi," n
/ vadit..... k,ac,' kdy, i,žka srri'daně do'ýkc,','a)Ývn. I,s,'in to tedy i.. iéíscic,'m. H,'.t-v bude -> brýle, i

ahoj jsem tak trochu drak a snaží .
ím se psát.

-1 teď Zase hodně,'omaK..

Tohle by třeba bylo lepší, ale nic bych tak nenapsal.

Inolo laik, asi vracím.
----------------------------------------------------------------------


Nebudu tě napínat, tužku jsem nakonec vrátil. Ale abychom si rozuměli, ona není špatná, problém je nejspíš ve formě mého rukopisu. Když se podíváš na přiloženou ukázku, tak text provedený vysloveně psacím písmem se převedl bez nemenších potíží, kdežto z mé (ač podle mého soudu, slušně čitelné) comenie se naskenovaly jen fragmenty. Důvod je v tom, že snímač nedokáže tak bleskově reagovat na rychlé přikládání pera. Zkoušel jsem i různé podložky, jak měkké, tak tvrdé, kdy jsem položil jeden list papíru přímo na rovný stůl. Prostě to nešlo. Myslím si však, že jestli píšeš plynule, tahle digitální tužka by ti velmi dobře posloužila.

Nemám však jen negativní zkušenost. Můžu vřele doporučit obchod Conrad.cz který jednal férově, obratem a vyřídil bez nejmenších potíží všechny poměrně složité přesuny různých digitálních tužek i finančních obnosů :)



Zpráva byla aktualizována 31.5.2016 (16:16)
Yalnesha, dračice
Yalnesha20.5.2016 (10:45)  č.1948
Díky moc, holky :)
Sice se nic psát nechystám, ale opravdu mi to už dlouho vrtá v hlavě. Kór když po Feistovi čtu Eragona, kde je několik scén opravdu jako přes kopírák :/
Ale určitě máte pravdu s tím, že v dnešní době je těžké vymýšlet něco, co tu ještě nebylo, to bychom se musely narodit o několik století dříve, hihi :))
Eleweth, dračice
Eleweth20.5.2016 (8:33)  č.1947
Yalnesha- at napises cokoliv, nikdy to nebude ciste original. Kazdy se necim (at uz vedome nebo podvedome) inspirujeme a vzdycky nekde najdeme nejake prvky, ktere budou podobne, ne-li stejne jako jine jine dilo. Nikdo to neresi, protoze vsichni vi, ze nic neni originalni - do hlavy ti nic ciste originalniho nespadne. Takze stejnymi nebo podobnymi prvky ve svem dile se netrap, dulezite je, co s celym dilem potom udelas, zda i pres vlivne inspirace nevykopirujes celou cizi knihu/knihy (viz. Treba kniha Magove, kde autor tezce vykopiroval Harryho Pottera a Narniiv- takze kniha sice vysla, co vim, tak autora nikdo nesoudil, i kdyz ty vykopirovany prvky byly tezce okaty), ale das do toho valny kus "sebe", tak se nikdo ani nepozastavi nad podobnymi prvky z jine knihy. Je to jako u obrazku - taky si nikdo nemuze dat autorska prava treba na pozu :).
Na toto tema ti doporucuju precist si knihu Krad jako umelec od Austina Kleona :)
Slaya, dračice
Slaya20.5.2016 (0:52)  č.1946
Yalnesha>> Pro postmoderní dobu je typické, že vše už vymyšleno bylo a ať přijdeš s čímkoliv, už to vymyslel někdo před tebou. Tím že se někde inspiruješ se snad nikdo zabývat nebude- tedy, alespoň do chvíle než na svém díle začneš vydělávat miliony.
Navíc Koncepty co popisuješ se tu objevili už mnohem dřív byť třeba v méně profláklých formách - třeba elfové vychází ze severské mytologie a draci hovořící v myšlenkách mají podobný základ. Lidské možnosti sic velmi široké jsou přece jen omezené.
A pokud nemáš ambice světového bestselleru, asi bych si s tím nelámala hlavu- otázka je však zda má zkopírovaný motiv šanci stát se světovým bestsellerem něco tomu totiž bude chybět - autenticita pro významná díla tak důležitá.



Zpráva byla aktualizována 28.12.2017 (14:03)
Yalnesha, dračice
Yalnesha19.5.2016 (21:12)  č.1945
Zdravím :)
Obracím se na vás s dotazem ohledně autorských práv.
Už delší dobu mne zajímá, jak je to s autorskými právy, když ve svém díle použijete motiv z jiného díla.
Kupříkladu v mé oblíbené sérii knih je motiv odsouzených trestanců k smrti, kteří podstoupí "popravu", po níž se stanou mrtvými muži a nastupují přípravu na vojenskou misi, ze které se neočekává jejich návrat.
Již před lety jsem v televizi náhodně zhlédla velmi starý film s týmž tématem a začala o tom přemýšlet. Je tedy možné beztrestně použít stejný námět, leč zakomponován trochu jinak?
A jak je to například s použitím fantasy ras v tvorbě? Kdybych například napsala knihu, kde by byli elfové, kteří by se od elfů z LOTR lišili jen minimálně, popřípadě draci ala Eragon, schopní dorozumívat se jen pomocí telepatie? Může se to pokládat za porušení autorských práv původního díla? mohl by po mne někdo vymáhat odškodné?
Snažila jsem se pátrat na internetu, ale odpověď na svou otázku jsem nenašla :)
Díky moc a hezký večer! :)
Olafsonn, drak
Olafsonn23.4.2016 (8:43)  č.1944
Mám skromnou prosbu.
Vy, co jste četli: Moc byste mě potěšili, kdybyste přidali alespoň nějaký krátký komentářík k CHDŽ
Díky!

Zpráva byla aktualizována 23.4.2016 (8:57)
Miakan, drak
Miakan29.3.2016 (11:58)  č.1943
Všem moc děkuji za radu. Moc jste mi pomohli.
Olafsonn, drak
Olafsonn29.3.2016 (8:20)  č.1942
Miakan: Znas knihovnika z Neviditelne univerzity? Ooook?
Ja rad pouzivam nemluvici draky. Pak vyuzivam odhad muvciho. Neni treba porad popusovat, co ten druhy ukazuje, nebo co pise. Dulezite je, aby ctenar vedel, o ce je... neni rec :)
Kdyztek Ti na chvili pujcim sveho Vasika a on Ti to predvede
Slaya, dračice
Slaya28.3.2016 (21:52)  č.1941
Miakan: Nohama, rukama, očima, ukazováním... řeč těla se pokládá dokonce za užitečnější vyjadřovací prostředek než slova.
Vybavuji si situaci kdy jsem v zahraničí a potřebuji se domluvit s cizincem - ani jeden nerozumíme té druhé řeči, ale stejně dosáhneme toho, co je třeba.

A pak jsou tu další spousty variant: písmo, obrazy, znaky, šipky, barvy, tvary, hudba... a pak jsou tu ty absurdní a alternativní záležitosti... naladění na auru, tlumočník z jiného světa co čte dotyčné osobě myšlenky...

Třeba domácím mazlíčkům - ti nemluví a stejně jim kolikrát rozumíme (ani nevíme jak)

To je výčet pár věcí co mně teď na rychlo napadli, ale určitě najdeš spoustu dalších, stačí se trochu zamyslet a popustit uzdu fantazii :)
Kelaira, dračice
Kelaira28.3.2016 (20:02)  č.1939
Miakan: Napadla mne znaková řeč, telepatie, nebo by dotyčný mohl psát na papír.
Miakan, drak
Miakan28.3.2016 (19:48)  č.1938
Mám problém, kvůli kterému můj příběh nemůže pokračovat.
Jak by mohl komunikovat někdo kdo nemůže mluvit.
Všem děkuji za radu.
Miakan
1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 - ...
> >>|

Souhlas s poskytnutím osobních údajů
design © Olven