Výtvarné techniky
Správce: Dragarta
Zde mají ti více či méně umělecky nasměrovaní tvorové možnost podělit se se svými zkušenostmi, ostatním poradit, sdělit své vychytávky nebo se po nějakých nových pídit:) Určitě se mezi námi najde někdo, kdo bude vědět jak na to!
___________________________________________________________________________

Narazíte-li na nějaký zajímavý článek o výtvarných technikách, dejte nám vědět!

Vše o markerech COPIC
Vzorník odstínů COPIC
Vše o pastelkách

Vzorníky k vybarvení pro jednotlivé značky pastelek
___________________________________________________________________________

Stránky výrobců výtvarných potřeb:
Copic - japonský výrobce alkoholových fixů a širokého příslušenství
Derwent - anglický výrobce kreslících pomůcek, pastelek, pastelů, uhlů a tužek
Faber Castell - německý výrobce tužek, pastelek, uhlů, rudek, suchých i olejových pastelů, akvarelu, potřeb pro technické kreslení či do kanceláře
Koh-I-Noor - největší a nejdostupnější český výrobce potřeb pro malování, kreslení i hobby
Pébéo - francouzský výrobce barev pro olejomalbu, akryl, akvarel, hobby barev, štětců, malířských stojanů a dalších potřeb
Prismacolor - americký výrobce pastelek, pastelů, fixů, tužek, uhlů a dalších potřeb. U nás zatím nedostupný
Umton - český výrobce mistrovských olejových, akvarelových, temperových barev
Statistiky
Zprávy:
1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 - ...
> >>|
Samantha, dračice
Samantha6.2.2020 (13:37)  č.3283
Já vím, také přatahuju, ale to by snad měla vydržet - určitě jsem to viděla, že ji používají při malování vodovkami a měli na to takový ooobří plochý štětec na hladký přechod oblohy, že se to bez přetažení nemohlo obejít Dej když tak vědět, jestli funguje dobře :)
Draggy, dračice
Draggy5.2.2020 (18:19)  č.3282
No, ono je to takové dementní, protože přes pásku mám tendenci přejíždět mokrým štetcem přimalování, tak nechci, aby se odlepila. Zkusím i tu namáčecí, tu neznám. Díky. :)
Samantha, dračice
Samantha5.2.2020 (12:54)  č.3281
Používám krepovou/maskovací pásku a pokud je papír suchý, tak obvykle se sundaváním nebývá problém. Ačkoli záleží jak dlouho to mám vylepené, tyhle pásky mají obvykle na obalu psáno, že jsou sundatelné do 24/48h, což na větší díla není moc...
Co jsem viděla v literatuře, doporučují klasické hnědé papírové namáčecí pásky, které se prostě před sundáním cíleně namočí a měly by jít sundat. To bude chtít zkusit a taky záleží na jaký povrch lepíš. Já lepím a maluju na plexiskle a na tom se jí asi moc držet nebude chtít. Na ZUŠ jsme lepili na kreslící dřevěnou desku a drželo to jako přibitý. Ale tam se dělalo spíš temperama než třeba vodovkama, takže ti nedokážu říct jak bude snášet případné větší namáčení...

https://www.papirnictvipavlik.cz/lepici-paska-papirova-... < našla jsem třeba tu.
Draggy, dračice
Draggy4.2.2020 (17:08)  č.3280
Jak řešíte krabacení papíru při mokrých technikách? Natahujete a namáčíte, oblepujete páskou nebo neřešíte a vyhlazujete až na závěr pod knihami?

Sháním pásku na papír, která mi ho při sundávání nepotrhá... Zkoušela jsem klasickou papírovou z Obi a taky washi pásky, ale ty nedrží papír vůbec na místě a mají tendencí se odlepovat. Máte tip?
Draggy, dračice
Draggy3.2.2019 (15:10)  č.3279
Yuki:

Bezva, díky za rady a doporučení! Prohlídnu a posháním, s tím výrazným strukturováním mám právě docela strach o plynulost tahu, tak zatím půjdu po hladších. :)
Yuki, dračice
Yuki3.2.2019 (9:37)  č.3278
Ahoj Draggy, v akvarelových papírech se trošku vyznám I když perko moc nepoužívám. Záleží, kolik do papíru chceš investovat, je hodně široká nabídka. Z těch levnějších je dobrý např. Canson Montval, nebo teď dost maluju na Bockingford a je taky fajn (tam funguje dobře i perko). Pak Fabriano Watercolour, ten už obsahuje 25% bavlny. Z těch dražších je super Arches, ten je vyrobený čistě z bavlny. Dobré věci jsem slyšela o Canson Heritage, ale ještě jsem ho nevyzkoušela Kdybys chtěla zůstat u českých papírů, můžu doporučit papír z Velkých Losin, ale ten už má trochu hrubší strukturu a nevím nevím s tím perkem. Jinak se mi české papíry moc neosvědčily, po zkušenostech kupuju radši ty ze zahraničí.

Ideální by bylo asi vyzkoušet několik různých, ať vidíš co ti bude sedět, občas se dají koupit po arších a vyjde to levněji než blok. Obecně doporučuju koukat po gramáži okolo 300 g/m2, a asi bych začala u papírů lisovaných za studena (cold press), mají jemnou strukturu která ještě zvládne perko, a maluje se na ně líp než na lisovaných za tepla. Ty jsou krásně hladké, ale akvarely se na ně maluje hůř.
Draggy, dračice
Draggy11.1.2019 (13:33)  č.3277
Ahoj draci,

jaké používáte papíry na akvarel? Kombinuju nejčastěji tuš/akvarel, takže hledám papír, na kterém se mi nezadrhne perko, ale bude zároveň tvořit hezké mapy a neuschne na něm hned všechna barva...

Používala jsem zatím jen kohinorácké akvarelové papíry, ale nabídka je tak široká, že teď nevím, kam dál. Máte nějaké zkušenosti? :)
Samantha, dračice
Samantha14.6.2018 (18:38)  č.3276
Nedávno jsem si pořídila i sadu vodovkových fix Ecoline Brush Pen (psalo se tu o nich v souvislosti s Copicama, č. 3245-6) a při zvědavém okukování ostatních při práci s nimi (= zírání na youtube ) jsem narazila na zajímavé video. Na pár místech jsem našla jen tak mimochodem napsané, že jsou "dual brush", ale konečně z tohohle videa je zřejmé nejen co si pod tím představit, ale jak výměnu udělat:
https://youtu.be/91_9SgI0Uhw
Je tam pěkně vidět otevření fixy (podle mě by měla jít doplnit barvou stejným způsobem, prý jsou plně kompatibilní s řadou vodovek Ecoline ve skle, ale zatím jsem nezkoušela) a otočení psacího hrotu - výsledkem je pak neopotřebovaný hrot na psaní :3
Podobně ale bez otevírání tam slečna otáčí i hrot ve Faber Castell PITT fixe.
Tak... třeba se to někomu hodí
Tarata, dračice
Tarata30.5.2018 (8:30)  č.3275
Dragita: taky mám umptony. Sice už moc nemaluju, ale jsem s nimi spokojená. Jen odstíny černé a šedé nejsou tak světlostálé, jak bych si představovala, ale zbytek super
Dragita, dračice
Dragita30.5.2018 (0:02)  č.3274
Umton nejsou drahé? Noo, podívám se tedy blíž
Samantha, dračice
Samantha29.5.2018 (22:54)  č.3273
Já tam určitě psala o Umtonech - ty jsou české a za velmi přátelskou cenu + pokud ti nevadí je narovnat do vlastní krabičky, tak se hravě dají kupovat odstíny jednotlivě podle toho jak je budeš potřebovat :)
Nezaznamenala jsem s nimi problém, omezení stále vnímám spíš ve svých rukách nebo ne zcela vhodném papíře... Přijdou mi jako fajn "level-up" nad obyč. školní, kde si za rozumnou cenu vyzkoušíš lepší barvy :)
Dragita, dračice
Dragita29.5.2018 (20:06)  č.3272
Samantho - četla jsem, ale tam se doporučují ty dražší... Lagoda už je kolem pětikila... ale dík ;)
Samantha, dračice
Samantha29.5.2018 (16:20)  č.3271
Dragita: odkázala bych tě na několik příspěvků níže, z prosince 2017
Dragita, dračice
Dragita28.5.2018 (20:09)  č.3270
Mám dotaz - chci začít s akvarelem, zatím jsem měla jen akvarel pastelky. Byl mi doporučený St.Petersburg - ale nevím, zda vybrat levnější Sonnet nebo středně drahou Lagodu. Co myslíte?
Skadi, dračice
Skadi25.2.2018 (13:08)  č.3269
Yeyra: Ja som skusala kedysi malovat na keramiku farbami specialne urcenymi na nu, ktore sa dali zapiect do rury potom na kratku chvilku ako fixacia. Na vyber bolo vela odtienov, dali sa aj miesat medzi sebou a po zapeceni fakt drzia. Tu su nejake veci, na ktore som ich pouzila: https://x-celebril-x.deviantart.com/art/Snow-leopard-mu... https://x-celebril-x.deviantart.com/art/Cat-mug-425953639
Co sa tyka toho, kde som ich kupovala, tak v Panta Rhei, ktore bohuzial v CR nie je pokial viem, ale v nejakych umeleckych potrebach ich urcite budu mat.
Samantha, dračice
Samantha24.2.2018 (15:24)  č.3268
Konečně došlo na ty níže probírané Copicy! Pořídila jsem si nakonec opravdu všechny liché odstíny neutral šedé + 100 černou a blender. Myslím, že blender byl dobrý kup, hodně pomáhá na přechody z barvy "do papíru", to nevím jak bych jinak dělala Každopádně další v pořadí budou určitě světlé odstíny na doplnění řady. Zjistila jsem, že tam mi udělat delší opravdu plynulý přechod trvá docela dlouho a dost možná zbytečně, v tmavých to zdaleka není takový boj... (na obrázku to je na rozích docela vidět).
Nu, tu je zatím výsledek - není to nejlepší papír, toho lepšího jsem měla v tu chvíli po ruce jen příliš malý kus. Ale potěšující je, že na papíry co mám fixy fungují!


https://samantha-dragon.deviantart.com/art/Gift-Petals-...
Azraelangelo, drak
Azraelangelo23.1.2018 (22:07)  č.3267
Ja mám svoje doma vystavené či chcem abo nechcem. Je to súčasťou ich uskladnenia To mám ale len tie čo neviem uskladniť inak. Väčšinu menších obrazov mám uložené v polici skoro ako knihy. Niektoré mám ale aj vystavené s tým, že sú vystavené... teda aspoň, tak ako sa vystaviť dajú v mojich priestorových podmienkach. Niektoré som dokonca maľoval s tým, že tie budem mať niekde na stene... no len ono to aj tak nejde rozoznať čo je sklad a čo vystavený obraz Mám ich proste skoro všade kde sa dajú zavesiť alebo oprieť... čiže aj mimo svoju izbu. Ale to sú väčšinou plátna. Sololity, lepenky a podobné (nezarámované) mám uložené na kopách v polici. Rovnako tak menšie plátna čo sa do tej polici vlezú. Aj niektoré uskladnené-vystavené obrazy mám tak, že su na sebe a opreté o stenu... keď už sa inak nedá. Ja už takmer nemám ani miesto kam by som ich dával Najnovšie uvažujem, že skúsim postaviť jedno plátno na druhé a hádam to bude držať... niektoré sú aj dosť hrubé, tak by to mohlo byť v pohode
Niki, dračice
Niki23.1.2018 (19:14)  č.3266
Ja jsem to delala tak, ze jsem obrazky venovala tehda svemu partnerovi a ten je vystavil misto me :D
Samantha, dračice
Samantha18.1.2018 (21:53)  č.3265
Slaya: vlastní zásadně nevystavuji - jednak mám hodně málo prostoru a hlavně ho raději věnuji tvorbě ostatních pro mě, takže ho obsazuji nejnovějšími/nejoblíbenějšími ACEO kartami nebo občas i většími obrázky. Spíš už mám tradici diáře s obrázkem, tam jsem si zatím dávala svůj obrázek, protože je těžké najít vhodný mezi dostatečně velkými výměnami/zakázkami, který by zároveň seděl na desky knížky...
Slaya, dračice
Slaya18.1.2018 (15:04)  č.3264
Díky všem za názory, určitě je zužitkuji

Pak tu mám ještě jednu otázku spíš takovou zvídavou na všechny co nějakým způsobem občas něco vytvoří (už dlouho mi vrtá hlavou jak tohle vnímá někdo jiný než já).
Vystavujete si svoje vlastní kresby a malby doma? popřípadě podle čeho vybíráte které to budou?
Yeyra, dračice
Yeyra8.1.2018 (11:40)  č.3263
Po té, co drahému praskl poslední skleněný džbán na čaj jsme se rozhodli neriskovat opaření a pořídili konvičku - je bílá a já bych ji ráda nějak pomalovala. Jenže jsem to nikdy nedělala a vůbec nemám předsavu, jaké barvy jsou dobré a dobře drží. Máte někdo tip? Uvažuji nad jednobarevným motivem, spíš něčím jednodušším.

Niki, dračice
Niki30.12.2017 (23:18)  č.3262
Co se týká akvarelek, tak jsem byla závislá na Ladogých, které vřele doporučuji, obzvláště vzhledem k jejich nízké ceně a super odstínech.
Z dražších jsem si pak jako splněné přání pořídila Gansai Kuretake s jejich krásnou světle hnědou, která se skvěle hodí i pro různé odstíny lidské kůže viz

Tyto dvě pak ještě kombinuji pár barviček od Ecoline, co jsou krásně záživé, ale mám od nich minimum odstínů a nejsou tak krycí a vrstvící jako předchozí dvě.
Dragona, dračice
Dragona30.12.2017 (20:28)  č.3261
Samantha: No tak to jsem tedy doteď anilinky nikdy nezkrotila. Moc se mi u nich právě nelíbilo, že se hrozně rychle zatáhnou do papíru. Barvy krásné, ale nevyzpytatelné. Jo, modrá je taky dobrá.
Samantha, dračice
Samantha30.12.2017 (20:22)  č.3260
Dragona: Přesně, studená černá i studené šedé jen na krajinky bývá ta teplá výhodou, jinak mě moc nenapadá na co...
Vidíš, mě se zářivé barvy líbí, tak si jima pomáhám často - fialová a obě modré jsou z nich asi moje nejpoužívanější. Chce to jemnou ruku, barví jako vzteklé a tak je pro jistotu beru přes talířek rozmyté a pak jsou poslušnější :)
Nevýhoda anilinek je, že ty odstíny barev často špatně bere skener... nebo alespoň ten můj vyloženě nenávidí tu krásnou světlejší modrou úplně jí sebere tu sytost a "tyrkysovost".
Dragona, dračice
Dragona30.12.2017 (20:17)  č.3259
Samantha: Šeď mám jen tu světlou, brala jsem to tak, že ta tmavá bude něco jako černá. A máš úplnou pravdu, ta černá má teplný nádech. To je přesně to slovo na které jsem myslela. A právě to mně docela vadí. Já raději studenou černou. Ale anilinek bych se docela bála. Na to já si netroufám. Anilinky jsou občas hrozně "neovladatelné". U nich používám občas jen fialovou a svítivě zelenou.
Samantha, dračice
Samantha30.12.2017 (20:13)  č.3258
Dragona: Díky
Jojo, pleťovka je zlo namíchat... a fialové se mi obvykle pěkné taky moc nedaří.
Černá je fakt nic moc - koukám, že ty v paletě vůbec nemáš tmavou Paynovu šeď, tu často používám místo černé. Na jejich černé mi obvykle moc nevyhovuje ten výrazně teplý nádech... A jinak pokud potřebuju černo-černou černou, tak beru z anilinek, ta kryje jako ďas Tahle je zase ale šikovnější na ovladatelné ztmavování barev...
Dragona, dračice
Dragona30.12.2017 (20:08)  č.3257
Samantha: Tak když je využiješ proč ne. A moc hezké krabičky, já si své vaničky dala do plechovky na tabák. Krásně se tam vešly.
Máš pravdu s tím mícháním, třeba taková pleťová barva... u ní jsem ráda, že ji mám koupenou.

Jinak u Umton jediné mínus je černá barva. Přijde mi, že ten pigment není tak moc černý. Víc mi černá vyhovuje u VanGogha.
Samantha, dračice
Samantha30.12.2017 (19:59)  č.3256
Dragona: Ano, mám všechny! Děsně dlouho jsem se nemohla rozhodnout jak výběr zúžit až se našel sponzor, který prohlásil, že ho to nebaví a ať si koupím všechny. Jsem Dreitovi vděčná <3
A... jop, myslím, že už jsem všechny alespoň na něco použila - popravdě mi vyhovuje, že nemusím míchat z více jak dvou odstínů, protože prostě nejsem schopná jinak opakovaně trefit stejný výsledek. A taky mě nebaví opakovat stále dokola stejná "nebíčka" a "travičky" :D Samozřejmě některé jsou použitelné jen výjimečně, ale jsou barvy, které nevím jak bych míchala, tak je mám po ruce.
Nezabírají ani tak moc prostoru:

(tady chybí ještě pár kousků, které od té doby začali vyrábět resp. konečně jsem je sehnala volně sypané)

Zpráva byla aktualizována 30.12.2017 (20:00)
Dragona, dračice
Dragona30.12.2017 (19:53)  č.3255
Samantha: Prosím? Ty máš všechny odstíny Umton? Využíváš všechny? Já mám tedy vybranou tuto škálu barev...

Tir, dračice
Tir30.12.2017 (19:45)  č.3254
Slaya: Koh-I-Noor akvarelky sice nemám a nikdy jsem je nepoužívala, ale vlastním akvarelky White Nights a akvarelky od Kuretake. S oběma značkama jsem převelice spokojená, akorát u Kuretake nemám tolik odstínů, tak to s White Nights dost kombinuju :)
Obě značky mají krásně syté barvy, zvláště ty Kuretake. Maluje se mi s oběma opravdu dobře. Když jsem ještě byla začátečník s akvarely, tak mými prvními byly White Nights - okamžitě jsem si je zamilovala :)
Co můžu u WN zkritizovat tak jsou zelené odstíny, které se mi moc nelíbí. Ale nahrazuji si to zelenými od Kuretake, takže já jsem se svými barvičkami spokojená a zatím bych neměnila. :D
1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 - ...
> >>|

Souhlas s poskytnutím osobních údajů
design © Olven